NYT 3 - Oktober 2020

Foto: Anja Jørgensen

Foto: Anja Jørgensen

 

Nyt fra Formanden

 

Sommeren er gået på hæld, og efteråret trådt ind. Alle de smukke brune nuancer på træer og buske begynder at tone frem, og dagene bliver hastigt kortere. Jeg tror, vi er mange, der synes, at efteråret ligesom både forår, sommer og vinter har sine kvaliteter.

Museet har haft en noget turbulent sæson med konstant påvirkning af alle restriktionerne i forbindelse med Covid 19. Det har betydet nedlukning i en periode med efterfølgende mulighed for genåbning under iagttagelse af alle de nødvendige forholdsregler, som sundhedsmyndighedernes har udstukket, så alle, der i løbet af sommeren har benyttet muligheden for at besøge museet, har fået en tryg og god oplevelse på Frilandsmuseet. På trods af alle forhindringerne har Frilandsmuseet fået afviklet flere af de planlagte aktiviteter i løbet af sommeren, men selvfølgelig også måtte aflyse planlagte aktiviteter, herunder måtte ændre formen, de er blevet afviklet under.

Heldigvis har rigtig mange besøgt museet, så alle medarbejdere og frivillige har haft utrolig travlt, når der har været åbent. Stor ros til alle dem, der har medvirket til at give de besøgende et spændende besøg på museet. Og apropos åbning, der vil også være mulighed for at besøge museet i løbet af efteråret, idet der indtil 10.10 er åbent 10 - 16.00, mens der i efterårsferien fra den 11.10 til den 18.10 er åbent 10 – 17.00 og i perioden 24.10 - 20.12 holdes åbent lørdag og søndag i tidsrummet 10 - 16.00. Så tag familien med. Der er flere spændende aktiviteter i perioden.

Som I kan se af dette NYT, holder vi fast i at afholde generalforsamling til vores julemøde, så vi når at afholde generalforsamlingen, inden vi går ind i 2021.

Jes_Damsted_Forca.jpg

Fra bestyrelsens side er vi fortsat meget glade for den loyalitet I har vist Venneforeningen gennem foråret og sommeren. Næsten alle har holdt ved og flere er kommet i løbet af året. Derfor kan vi også allerede nu fra bestyrelsens side sige, at vi ved det seneste bestyrelsesmøde har drøftet muligheden for at sætte donationen fra Vennerne til museets aktiviteter op i forhold til den donation vi ydede i 2019 på 50.000 kr. For 2020 bliver det snarere det dobbelte. Det kan vi kun takke medlemmerne for.

Vi får fortsat nye medlemmer, og vi håber selvfølgelig, at endnu flere kommer til. Vær derfor opmærksom på, hvis I har familie, venner eller bekendte som overvejer at blive medlemmer, at vi hvert år tilbyder nye medlemmer, der melder sig ind fra 1/10, at dette medlemskab så gælder i 15 måneder, det vil sige resten af 2020 og hele 2021. Der kan som hidtil betales for medlemskab ved at betale i kassen, via mobilepay eller giro.

Besøg Frilandsmuseet! Og husk at læse de gode artikler længere fremme i denne udgave at NYT.

Med håb om et godt efterår til alle.

P.B.V Jes Damsted

 

INDKALDELSE TIL
SELSKABET FRILANDSMUSEETS VENNERS
JULEARRANGEMENT

Traditionen tro inviteres Frilandsmuseets Venner til morgenmøde, kaffe og kage. Arrangementet adskiller sig i år ved, at årets generalforsamling, som i foråret blev udskudt på grund af Covid-19, vil blive afholdt samtidig. Tilmelding er ikke nødvendig. 

I henhold til vedtægterne 
INDKALDES HERMED TIL GENERALFORSAMLING


Lørdag den 5. december 2020 kl. 10.00
i Frilandsmuseet - Det gamle Danmarks Restaurant, Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby. 

Afhængig af Covid-19 situationen kan det blive nødvendigt at gennemføre arrangementet udenfor på restaurationens terrasse eller på en af de tilstødende plæner. 

Dagsorden

  1. Valg af dirigent og referent

  2. Bestyrelses beretning

  3. Fremlæggelse af regnskab til godkendelse

  4. Fremlæggelse af budget til godkendelse og fastsættelse af kontingent for det efterfølgende år

  5. Indkomne forslag

  6. Valg til bestyrelsen (jf. vedtægtens § 7)

  7. Valg af revisor (hvert andet år)

  8. Eventuelt

Ad pkt. 1: Bestyrelsen vil på generalforsamlingen foreslå advokat Uffe Thorlacius som dirigent.

Ad pkt. 3: Regnskabet foreligger tilgængeligt her

Ad. pkt. 4: Forslag til budget foreligger tilgængeligt her.Bestyrelsen foreslår uændret kontingent for det kommende år (2021).

Ad. pkt. 5: Bestyrelsen gør opmærksom på, at eventuelle forslag som ønskes behandlet på generalforsamlingen skal være tilgået bestyrelsen senest 14 dage inden generalforsamlingen.

Ad. pkt. 6: På genvalg Henrik Brade Johansen, Uffe Thorlacius, Trine Irmang Østengaard og Niels Larsen.

Som nyt medlem af bestyrelsen opstiller Jan Frøkiær.
Hans Peter Houlberg udtrådte i foråret 2020 af bestyrelsen efter, at han igennem mere end 2 årtier har været aktiv i bestyrelsen. 
Lars Christian Aaskov er udtrådt af bestyrelsen i løbet af 2019 som følge travlhed med andre opgaver.

Ad. pkt. 7: På generalforsamling 2019 blev Revisionsfirmaet Christensen Kjærulff valgt som revisor. Som følge af vedtægtens bestemmelser fortsætter Revisionsfirmaet Christensen Kjærulff således i 2020

Efter julearrangementet og generalforsamlingen er Frilandsmuseet juleåbent frem til kl.16.

 

Lidt lokalhistorie
Det frivillige brandkorps i landsbyen Virum

af Niels-Kristian Petersen

Virum gadekær med sprøjtehuset t.v. T.h. købmandsbutikken Virumvej 80/Virumgade 30. Nedrevet. Længen midt for er en del af Den gamle gård/Zibrandtsens gård, Virumgade 25. Postkort. Håndkoloreret. Ukendt fotograf og udgiver. Ca. 1905.Privat samling

Virum gadekær med sprøjtehuset t.v. T.h. købmandsbutikken Virumvej 80/Virumgade 30. Nedrevet. Længen midt for er en del af Den gamle gård/Zibrandtsens gård, Virumgade 25. Postkort. Håndkoloreret. Ukendt fotograf og udgiver. Ca. 1905.Privat samling

De frivillige brandkorps, rundt omkring på landet, startede  så småt op i landsbyerne i slutningen af 1700-talllet, men tidligere i købstæderne. Hvornår i Virum vides ikke. Men en ting er sikkert, det frivillige brandkorps i Lyngby kom oftest for sent ved brand i Virum.

Så  gårdejerne  blev enige om at oprette et frivilligt brandkorps. De skulle alligevel stille med de fleste folk, alt efter gårdens størrelse, 2-8 folk. Et sprøjtehus blev bygget ved gadekæret i midten af 1800-tallet og mindst to gange om året, maj og november, skulle de frivillige samles for at øve sig. Der var to sprøjteførere, to strålemestre, adskillelige pumpesvende, redningsmandskab og vagtmandskab.  Gårdene stillede med køretøjer og rødmalede læderspande fyldt med vand for at se, om de var tætte. Desuden brandfoged og brandmajor med guldtresset kasketter, ofte udvalgt blandt de større gårdejere. 

                         

Messingskilte der hang om halsen på de frivillige brandfolk.

To strålerør af messing og kobber. Længde 46,5 cm. Begge dele privat samling.

Når branden blev opdaget, blev en frivillig sendt afsted til hest, en udrider, så blev der blæst i byhornet. Hestene blev spændt for sprøjten og en mandskabsvogn, en stor fjeder vogn – for øvrigt den samme vogn bønderne brugte, når de fælles hentede gødning/latrin i København. Som regel var branden forbi, når de kom frem til brandstedet.

Det blev fortalt, at de frivillige brandfolk var bedst til at solde, hvilket det ofte endte med ved øvelserne. Så på et tidspunkt blev gårdejer Christian Petersen (1833-1910) Den gule Gaard/Kærgården, Virumgade 24, sjovt nok vokset op på Strandmøllekroen og præsten Peter Rørdam (1803-1883) ved Lyngby kirke enige om, at stifte en mådeholdsforening. Medlemmerne måtte kun drikke én snaps om morgenen, én til frokost, to til middag, én til vesperkost (sent eftermiddagsmåltid) og to om aftenen. Der blev aldrig stiftet en afholdsforening i Virum. 

FØR. Virum sprøjtehus ved gadekæret. Ukendt fotograf Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. Lb.nr. B1230. 1934.

NU. Samme sted. Foto Umelik. 2020.

     

Christian Hansen. (1874-1961). Foto O. Galsøe.

Om det frivillige brandkorps m.m. har hus- og vognmand Christian Hansen, alias Christian Skæg eller Elias i ildvognen, fortalt om til Historisk-topografisk Selskab for Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Bogen 1959. Christian Hansen boede på en mindre fæstegård, i dag Virum Overdrevsvej 3, der hørte under Stengården, Virumstræde 15. Gården forfaldt nærmest omkring ørene på Christian Skæg, så til sidst boede den ældre herre i køkkenet sammen med sine høns og hans elskede hest. Vil du læse mere kan bogen ”Erindringer fra Det gamle Virum i 1920’erne og 1950’erne”, Greens Forlag 2013, ISBN 978 87 92588 13 5, anbefales.





 

HUSK DIT Gratis eksemplar af
“Dengang vi var bønder”

dengang-vi-var-boender-4737196.jpg

Alle medlemmer af Frilandsmuseets Venner har fået tilbudt ét gratis eksemplar af Museumschef, ph.d. & dr. phil. Peter Henningsens bog ”Dengang vi var bønder” udgivet af Gads Forlag i 2019.

De medlemmer, som endnu ikke har afhentet deres eksemplar, er velkomne til at kontakte museets enhedssekretær Anne Beenfeldt Jørgensen på Anne.Beenfeldt.Jorgensen@natmus.dk med henblik på at aftale afhentning.

Tilbuddet om at få et gratis eksemplar af bogen gælder 2020 ud, hvorefter tilbuddet bortfalder.

 

Køkkenhavens medicin

Af Ophelia Brorly

Screenshot 2020-10-06 at 11.40.16.png

I disse Corona-plagede tider leder vi efter en kur i laboratorierne. I gamle dage ledte man også efter lægemidler mod sygdomme, men det var i køkkenhaven. 

Vi kender til naturmedicin, og der er en del skepsis til det i dag, men i gamle dage var det en af de få former for hjælp, ud over iglerne og åreladninger, man kunne få. I denne artikel vil vi komme ind på nogle af de planter man har brugt igennem tiden, som har helbredende egenskaber og nogle hvor man var i troen om at det kunne hjælpe. 

Lavendel

Lavendel er en plante som vi ser i mange haver som pynt og til hjælp for bierne, men i gamle dage var den ikke kun til for pynt. 

Screenshot 2020-10-06 at 11.42.23.png

Planten kommer oprindeligt fra Sydeuropa, og blev beskrevet i den første danske bog om lægeurter som Henrik Smid skrev i 1546. Her står der fx at man kan koge blomsterne i vin og så vil den virke vanddrivende. Man kunne også lægge blomsterne i sukker, så kunne den hjælpe mod apopleksi, og det kunne fjerne råddent kød i munden. Den blev også brugt under pestudbruddene. Her lagde man lavendeller ude i spidsen af de gamle lægemasker. Man mente at sygdom smittede igennem duft og derfor var det vigtigt overdøve duften af omgivelserne når man arbejdede med syge. I dag har man fundet ud af at den er bakteriehæmmende og den er god mod møl og andet utøj.

Skvalderkål

Vi kender den alle sammen, og nogle kender den for at overtage hele haven, men planten kan mere end bare at være ukrudt. Vi har fundet skvalderkålsblomster i en vikingegrav i Fyrkat, og vi ved at den har været dyrket i klosterhaverne. Her har den både været set som en grønsag, men også en lægeplante. Den har været brugt til at helbrede gigtlidelser og podagra, som har været med til at give dens latinske navn Aegopódium podagrária. Den har derudover været brugt til hjælpe med fordøjelsen. 

Skvalderkålen er rig for C-vitamin og de unge blade kan bruges i en salat eller som et alternativ til persille og blomsten som pynt oven på en salat. Ud over disse planter har der været mange andre planter i køkkenhaven som har været brugt som naturmedicin, og hvis du vil lade nogle flere, så gå ned til Steenstruphuset og ta’ et kig i højbedet, der kan du læse noget mere. 

kilder:
https://www.okologienshave.dk/urtehaven---tidligere-anvendte-urter
https://medicinhaverne.dk/lavendel-parfumeplanten-er-ogsaa-en-medicinsk-plante/

 

Nu glæder jeg mig

Af Thomas Leo Hansen

I virkeligheden går jeg rundt og glæder mig helt enormt 

Meget spændt også endda noget betuttet, mens jeg trives med mine sommerfugle i maven.
For godt et år siden fik jeg en idé; det kom som et indfald. Det var såmænd ikke noget, jeg havde pønset på i længere tid, snarere et ønske om at gøre noget godt for mange mennesker, der ikke nødvendigvis kommer så meget på Frilandsmuseet, … eller måske slet ikke kender det, og selvsagt også for de mange, unge og gamle, der både tit og ofte nyde at dukke op.
Flere eftermiddage gik jeg rundt på museets arealer og blev mere og mere tryllebundet af de mange fantastiske detaljer, der er finde overalt. Der er bare det, at en del af disse interessantheder er oppe i syv til tyve meters højde, og ikke engang en kikkert er tilstrækkelig til at se det hele; og slet ikke det der vender mod himmelen. Det tyggede jeg på i nogen tid. En eftermiddag midt i maj gik der en prås op for mig. 
Derefter gik legende let. Der var ingen tvivl, jeg skulle have fat i en drone og en professionel dronefører. Vi skulle alle have mulighed for at se det hele fra oven. Da den tanke havde fæstnet sig, begyndte det at gå op for mig hvilket arbejde, der lå foran mig. Heldet var med mig; jeg kender en dygtig fotograf, Steen Øllgaard, igennem fyrre år, og han ville gerne være med. 
Allerede da var jeg klar over, at meget skulle planlægges, at jeg skulle skrive manuskript og beskrive hele processen. Det gik egentlig pænt hurtigt, så havde jeg styr på det. Og jeg glædede mig over det. I samme moment mødte jeg en erfaren filmfotograf og filmklipper Jan Carlsson. Sådanne folk hænger ikke på træerne. Hurtigt derefter kom dronefotografen, Rasmus Lauridsen, til arbejdsgruppen.
Efter et par måneder med filmning på museet er vi nu ved at klippe det hele sammen. Det tager tid, det tager lang tid, men jeg glæder mig stadig …

Vandmølle og mølle med Sorgenfrihusene i baggrunden..jpg

Og det jeg glæder mig allermest til er, at du kommer til at se filmen. En film om femten steder på Frilandsmuseet; og alle dyrene …de er ikke glemt. Det hele er filmet i løbet af sommeren, så du får sommerstemning serveret midt i novembers natmørke og vinterens vemod.

Hvad er det vi vil med det hele

Du skulle gerne føle dig underholdt og blive informeret. Og måske får du lyst til at besøge museet, for der er meget mere at se og opleve. Og hånden på hjertet sådan et museum skal opleves i det der kaldes Real Life.
Filmen er nem at gå til; den er let at se. Indgangsvinklen er, at det skal være sjovt og måske endog spændende.

Vi har gjort vort bedste; og det bedste du kan gøre er at finde filmen på Virum-Sorgenfri Avis’ hjemmeside. Men det sker først i midten af november i år.

Indtil da kan du besøge Frilandsmuseet og få syn for sagn.

Og jeg glæder mig stadig.

 

Program for resten af året på Frilandsmuseet

Af Laura Enstrøm

Efter en veloverstået sommer er det nu tid til at se nærmere på, hvordan resten af året kommer til at se ud på Frilandsmuseet. Corona har generelt været hård ved museumsbranchen, men for Frilandsmuseet er det dog en lidt anden historie. Vi har haft nogle flotte besøgstal hen over sommere. Vi er så privilegerede på Frilandsmuseet, at vi er et af verdens største åbne museer, så for os har det været nemmere at forholde os til de regler, som corona har dikteret.

Men stigningen i smittetallet gør, at vi endnu en gang må tage vores forholdsregler og forholde os til situationen, som den ser ud nu og her. Det har igen betydet mere hjemmearbejde og flere digitale møder. Vores arrangementer den kommende tid har vi også været nødsaget til at gentænke i lyset af den nuværende situation, så aktiviteterne kan afholdes i trygge rammer – adspredt og med god afstand til hinanden.

Halloween som i gamle dage

d. 11.10 / 18.10. 2020 
kl. 10.00 – 17.00 

Efterårsferien står igen i år i den gamle folketros tegn, hvor man kan møde uhyggelige væsner, kloge koner og troldmænd. Der vil være ægte halloweenstemning på Frilandsmuseet, hvor man kan skære sit eget græskar, prøve den uhyggelige forhindringsbane og igen i år kan man tage på uhyggelig spøgelsesrundvisning, hvor man kan høre om gengangerne i de gamle huse - hør bl.a. om den hvide dame, der bor på Lønnestak og den grå mand, der hjemsøger Vemb.

I år har vi desværre været nødsaget til ikke at afholde vores ellers så populære aftenarrangement. Dette har vi valgt på baggrund af den forestående situation, som har krævet mange ressourcer og taget tid væk fra vores medarbejdere. Vi vender dog stærkt tilbage med vores uhyggelige aftensarrangement til næste år.

Ølsmagning

d. 25.10
kl. 11.30 – 15.30

Til Bonderøvsdage i august blev der brygget lækre øl på gammeldags manér. Nu er øllene ved at være klar til at blive drukket og vi inviterer derfor alle med, når vi skal smage på lækkerierne søndag d. 25. oktober. 

Ølbrygger Flemming Scheutz er manden bag de fantastiske øl og der vil blive serveret følgende: To slags Bondebajere. Solbær Porter, Porse, Krydder Mumme og Timianøl. Ølsmagningen vil foregå ved Ostenfeld, hvor det også vil være muligt at købe lækre grillpølser. Derudover vil der være musik og hyggelige rammer blandt de gamle bygninger, så stemningen er helt i top og vi håber, at I vil være med til at drikke øl og hygge med os på Frilandsmuseet.

Jul på Frilandsmuseet

d. 5.-6.12. / 12.-13.12. / 19.-20.12
kl. 10.00 - 16.00 

Der er noget helt specielt over julen på Frilandsmuseet, når landskabet er dækket af sne, nisserne render rundt blandt gårdene og de gamle huse er pyntet op med julepynt. I gamle dage var denne højtid en af de allervigtigste på landet og der blev gjort noget ud af julen – både hos de rige og fattige. 

Julen bød på den helt store rengøring. Der blev bagt og brygget dagen lang og de fineste genstande og tekstiler man ejede, blev fundet frem. Ny halm blev lagt på gulvet og den sidste og bedste julegris blev slagtet, så der var rigeligt med mad til gårdens mange julegæster - julen var det rene overflødighedshorn sammenlignet med den daglige kost resten af året.

På Frilandsmuseet pyntes udvalgte gårde med julepynt, som man gjorde i gamle dage. Se bl.a. hvordan man pyntede juletræet i Sønderjylland i slutningen af 1800-tallet på gården fra Sønder Sejerslev, tag på Fjellerup Herregård og se hvordan julen blev fejret, når man var velhavende, eller tag et smut forbi Kølvrå og se, hvor sparsomt julen tog sig ud, hvis man var fattig.

Derudover vil der traditionen tro være teater på Lundager om vores kære ’Drille-nisse’ og som noget nyt i år vil vi også lave udendørs teater, hvor vores dygtige skuespillere vil udføre ’Nisse-pok’ fra Ole Lund Kirkegårds bog "Mig og bedstefar - og så Nisse pok".

Vi glæder os til at slå dørene op til nogle fantastiske juleweekender på Frilandsmuseet.