NYT 3 - Oktober 2019

Foto: Daniel

Foto: Daniel

Lykkelig familieforøgelse

 

Den 1. oktober 2019 blev frilandsflokken forøget med endnu et dyr, men det var ikke hvilket som helst dyr, men måske Danmarks mest nuttede muldyr. Muldyret var resultatet en kortvarig, men hed affære mellem æslet Kasper og ponyen Karoline, som har deres daglige gang på museets marker. Muldyret havde dets første dag på Frilandsmuseet den 3. oktober, og vagte stor begejstring blandt gæster og medarbejdere, men der var et problem – hun havde endnu ikke et navn. 

I museets strategi står der højt og tydligt, at det er publikum først, så det naturlige og demokratiske valg blev at lade vores gæster byde ind med et svar på de sociale medier. Vi har gjort det før og har derfor et får, der hedder Orla, så vi forventede ikke det helt store, men sjovt var det. Da jeg forlod mit kontor fredag var der allerede mange likes og kommentarer på vores facebookopslag, og det så ud til, at Mulle blev det helt naturlige navnevalg. Der var også mange, der mente, at alt fra kastanje til kakao var det oplagte valg til et rødbrunt efterårsmuldyr, men sådan skulle det ikke gå. 

Tilhængere af Den Korte Radiavis fik øjnene op for dette opslag og startede straks en kampagne for navnet Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Hvis I følger med på Den Korte Radioavis, så ved i at Ghita Nørby har fået en hest opkaldt efter sig, så Kirsten Birgits fans synes også, at hun skulle have et dyr opkaldt efter hende.  Et par hundrede kommentarer og likes voksede sig hurtigt til flere tusinde og det stod soleklart søndag morgen, at Frilandsmuseets nyeste medlem ville få et meget unikt navn. 

Vi bekræftede selvfølgelig med Kirsten Birgit og Den Korte Radioavis, at det var ok, at bruge hendes navn og fik dette svar tilbage: 

DSC08627.JPG

Hej Frilandsmuseum. Det ville være en udsøgt ære. Jeg har altid haft stor veneration for dette sterile dyr. Mvh. Kirsten Birgit

Det vagte stor begejstring blandt Kirsten Birgit fans, så vi så en mulighed for at lade dem møde vores ’Kisser’. Den 19. oktober kl. 13.00 afholder vi derfor en helt særlig navngivningsfest på folden ved Lundager gården. Der vil være godt gang i efterårsferien og så har flere Kisser-fans udtrykt deres interesse for begivenheden – nogle kommer endda hele vejen fra Jylland. Kirsten Birgit er også blevet inviteret, men vi afventer stadigvæk et svar. 

Muldyret Kirsten Birgit har det godt, og virker meget tilfreds med sit nye navn og glæder sig til navngivningsfesten. Vi er blevet kontaktet angående musik til festen, sponsorater og endda gaveønsker, så dette muldyr går helt sikkert en lovende fremtid i møde. 

Brittany Overgaard Pedersen
Marketingansvarlig på Frilandsmuseet Det Gamle Danmark


En skræmmende efterårsferie på Frilandsmuseet


(U)hyggen spreder sig på Frilandsmuseet I efterårsferien vender Halloween tilbage, og denne gang er det væsner fra den nordiske folketro, der har overtaget museet. Her kan I kan opleve (u)hyggelige og familievenlige arrangementer om dagen, mens aftenen byder på ekstreme gys og gru til de lidt større.

EN (U)HYGGELIG EFTERÅRSFERIE FOR HELE FAMILIEN 
13.-20. oktober
Kl. 10 - 17.00

I efterårsferien har væsner fra den nordiske folketro overtaget Frilandsmuseets landsby, og landsbybeboerne har brug for jeres hjælp til at overvinde trolde, nisser, hekse og huldre. Mød kloge koner, skræmte landsbybeboere, hekse og troldmænd, der vil vise jer, hvordan man laver amuletter, så I kan beskytte jer imod troldtøjet. Men pas på - trolden og nøkken ligger på lur! Der vil også være sjove pauser fra det uhyggelige med trylleri, forhindringsbaner, en sansebane og farlige snacks, såsom giftig candy floss, mugne popcorn og meget, meget mere.

Denne begivenhed er for alle aldre og er beregnet for hele familien i modsætning til vores aften aktivitet.

FOR DEM, DER TØR!
12., 13., 18., 19. oktober
Kl. 19. - 22.00

Allehelgensaften nærmer sig, og som efterårsnætterne bliver lange, forsvinder skellet mellem denne verden og den overnaturlige. I den lille landsby begynder vætterne at røre på sig. I nattens mørke tager væsenernes styrke til, og et møde med dem er ikke for sarte sjæle. Du må ikke være bange for mørket og alt det, der bevæger sig efter mørkets frembrud.

Til dette unikke arrangement kan gæster opleve museet, når det er allermest skræmmende med knirkende gulve, skæve vægge og mørke skove. Her vil grupper blive guidet igennem et skrækindjagende univers, hvor det gælder om at komme levende igennem mødet med nogle af de mest skrækindjagende karakterer fra den nordiske folketro. Turen varer 45 minutter og begynder hvert kvarter fra hovedindgangen.

Vær venligst opmærksom på, at der er et begrænset antal pladser til denne begivenhed. Billetter skal købes i forvejen lige HER.

Hvis billetterne ikke bliver udsolgt, så vil det være muligt, at købe dem ved indgangen.

Rigtig god fornøjelse…



Løftestenen fra Mule på Færøerne

 

Løftestenens oprindelige placering i Mules udmark på det stykke nord for bøen, som kaldes "yvir á havbrúggv". Den var anbragt, hævet op på nogle mindre sten, på den store sten i forgrunden. B.S. fot. aug. 1961.

Løftestenens oprindelige placering i Mules udmark på det stykke nord for bøen, som kaldes "yvir á havbrúggv". Den var anbragt, hævet op på nogle mindre sten, på den store sten i forgrunden. B.S. fot. aug. 1961.

Løftestenen fra Mule foto.jpg

I sommers blev Frilandsmuseet kontaktet af Jim Compton fra USA. Han er medlem af ‘The Brotherhood of the Stones’ og bad om lov til at forsøge at løfte museets sten fra Mule. Han deltager i ’The drug free world strongest man in Finland’ den 12. Og 13. oktober og ville meget gerne komme forbi Danmark på hjemvejen og gøre et forsøg med vores sten. Han skal restituere sig efter konkurrencen i Finland, så vi har aftalt, at han besøger Frilandsmuseet onsdag den 16.oktober kl. 13 og I er alle inviteret!

Stenen blev hjemtaget sammen med bygningerne fra Bordoy, Vidoy og Sandoy som udgør gårdtunet bestående af bolig, stald, skvatmølle og udhuse til opbevaring. Museets håndværkere har forsøgt at veje stenen og angiver en ca-vægt på 175 kg. Historien bag stenen er, at den var en styrkeprøve eller måske endda manddomsprøve som mændene kunne konkurrere om. Måske har et løft også været adgang til at få hyre på fiskerbådene som har krævet en god fysik.

At løfte sten er en interesse som tilsyneladende har grebet om sig og har udøvere i hele verden. Det kan være simple konkurrencer med ’nye’ sten og præcise regler om løftenes hastighed og højde og stenenes vægt. I kan finde en masse sjove film på Youtube. Vi har tidligere haft en New Zealænder forbi og han lykkedes med løftet. Også en stærk dansk mand har løftet stenen, så nu er vi kommet til 3. løft! Jim Crompton har løftet sten i 15 år til diverse konkurrencer, men har først for nylig fået kendskab til de gamle løftesten som findes i Nordeuropa og som det er blevet poplært at rejse efter. Særlig Skotland er velsignet med mange sten som store mænd iført kilt flytter rundt på. Stenene har stednavne og bliver behandlet med stor respekt og hengivenhed af de store mænd.

Så mød op ved indgangen til de færøske bygninger (nr. 15-19) kl. 13 og hep på Jim når han forsøger sig med den gamle sten.

Luke Reynolds fra New Zealand var forbi i 2016 og ses her under efter et vellykket løft

Luke Reynolds fra New Zealand var forbi i 2016 og ses her under efter et vellykket løft


Ny bog på gaden

Den 11. oktober udgiver museumschef, Peter Henningsen, en ny bog med titlen 'Dengang vi var bønder.'

Ny bog på gaden foto.gif

'Dengang vi var bønder' handler om Danmarks historie som bondeland. I bogen kan I stifte bekendtskab med den traditionelle bondekulturs levevis og bøndernes forestillingsverden og værdigrundlag.

Hvis titlen virker bekendt, så er det fordi, den også er titlen på Liv Thomsens fantastiske serie om de danske bønders historie, som blev filmet på museet. I kan se serien HER

Bogen kan selvfølgelig købes i Frilandsmuseets museumsbutik og flere steder online. Husk, at Frilandsmuseets venner får 10 % i butikken.

Læs mere om bogen HER


Julearrangement

”Julearrangement 30. november kl. 9.30. Frilandsmuseets venner indbyder til det traditionelle julearrangement i museets restaurant, hvor vi hører nyt fra museet ved museumschefen Peter Henningsen og nyt fra foreningen ved formanden Jes Damsted. Tilmelding er ikke nødvendig, men bemærk at det har været nødvendigt at fremrykke tidspunktet til kl. 9.30 af hensyn til restaurantens øvrige arrangementer. Bemærk også, at lørdag den 30. november er første dag, hvor museet holder juleåbent. I næste nummer af Nyt fra Frilandsmuseets venner vil der være en udførlig omtale af juleaktiviteterne på museet”


Medlemskontakt pr. mail

Ikke mindst foranlediget af de stigende posttakster, må kontakten med medlemmerne fremover ske via mail og foreningens hjemmeside. For at sikre, at så mange som muligt modtager information om museet og foreningens aktiviteter, har vi bedt om mailadresser fra de medlemmer, som alene var registreret med en postadresse. Det har resulteret i mere end 200 henvendelser, således at vi får en betydelig styrkelse af medlemskontakten. Enkelte medlemmer er ikke på nettet, dem vil vi fortsat kontakte via Postnord.

Niels Larsen
Bestyrelsen for Frilandsmuseets Venner


Vedr. Fysisk blad i 2019

advodan2.jpg

I forlængelse af vort arbejde med omlægning af bladet, henledes opmærksomheden på, at bladet fra 2019 alene udkommer elektronisk, og kan hentes på hjemmesiden www.frilandsmuseetsvenner.dk.

Medlemmer, som ikke har mulighed for at læse bladet digitalt, tilbydes at hente en fotokopi af bladet hos:

Advodan Lyngby
Toftebæksvej 2, 1. sal
2800 Kgs. Lyngby